Station Wageningen SS 1922
Wageningen had van 1881 tot 1937 een tramverbinding met Ede. Dagelijks reden er Merryweathers, 8100, 6500, 6800 en 6900 locomotieven met rijtuigen en een bagage wagen heen en weer. Deze stammetjes werden aangevuld met goederenwagens, huifwagens en heel af en toe een gaswagen die in Wageningen gebruikt werd om de rijtuigen van gas te voorzien voor de verlichting.
Na 1937 werd de lijn alleen maar gebruikt voor het goederenvervoer.
Het emplacement in Wageningen was een kopstation met een station, goederen- rijtuig- en locomotievenloods.
Het oppervlak van dit diorama is 2400 x 1200 mm. Als basis is de kadasterkaart 1920 van Wageningen gebruik. En ik streef er ook naar om alle opjecten in deze periode te plaatsen. Begin 2013 moet het gereed zijn omdat dan Wageningen 750 jaar stadsrechten heeft.
100 jaar geleden
In de loop van de jaren zijn er vele veranderingen aangebracht in dit emplacement. Zoals het aanpassen en uitbreiden van de loodsen en de laad- en lossporen.
In 1906 werd het station vervangen voor een nieuw en moderner exemplaar en werden de sporen aangepast.
Duizendpoot
Op Eurospoor 2013 liet Hans van der Beek zien hoe hij te werk gaat tijdens de bouw.
Loodsen
De locomotieven- en rijtuigen- loodsen zijn gereed. Alleen moeten de deuren er nog ingehangen worden. Ook is de kolenbunker aanwezig en rijdend materieel heeft een plaatsje gekregen en zijn met draadstangen verankerd aan de bodem.
Tekening
De Westzijde van het plan bestaat uit een gevelwand aan de Stationsstraat met een leerlooierij, een koffijhuis en bewaarschool. Aan de andere zijde het stationsplein met een fietsenstalling en een krul. In zuidelijke richting nog en een rijtje van 3 woonhuizen met winkels. De stationsstraat gaat in Noordelijke richting over in de Dijkgraafseweg met arbeiderswoningen. Op dit kruispunt wordt aangesloten op de Lawicks Allee met haar statige herenhuizen en de OSM tramlijn van Rhenen naar Arnhem.
Het slootje 'de Dijkgraaf' reguleerde de waterstand van het binnenveld en mond uit in de stadsgracht om deze aan te vullen. Hierdoor werd ook het rioolwater verdunt en kon dan over de dijk naar de Rijn gepomp worden.
Bewaarschool
De Christelijke bewaarschool op de hoek van de Lawicksche Allee en de Stationstraat.
Leerlooierij
De voorzijde van het ketelhuis met links het koffiehuis en rechts de leerlooierij.
Richting Ede
Het personen perron met het station en de goederenloods. En voor de fijnproevers, de 6911 staat te wachten om te vertrekken naar Ede.
Close up
Rust bij de losplaats.
Nood
Tja, je moet wat als de nood hoog is…
Wageningen 1922 in schaal 1:87
Tot en met december 2013 is deze maquette te bewonderen in de bibliotheek van Wageningen.