Rondjes

Een grote modelbaan bouwen niet echt mijn ding, dus ben ik maar overgestapt naar kleine diorama's op een ronde schijf van 250 of 400 mm doorsnede. Dit is leuk om te maken en je kunt niet smokkelen immers alle zijden zijn zichtbaar.

Bergpoortburg in Wageningen (2014)

Dit diorama is gemaakt om financiën te generen voor het herstel van deze brug. Tijdens de WO2 is zij gebouwd over de stadgracht. En in 1960 is dit stukje stadsgracht gedempt. Nu willen we dat deze gracht weer gaat stromen en de brug in eren hersteld gaat worden.

Haven van Wageningen (2015)

Rond 1930 had de haven een hijskraan ter beschikking en was toen Gemeente eigendom. Het is gemaakt door Stork HIJS en werd gebruikt om stuks goederen te verladen. Ook de ENKA in Ede maakte hiervan gebruik. Dagelijks werden de balen met cellulose uit de Rijnaken gehesen en met vrachtauto's naar de fabriek in Ede gebracht. Voor de tentoonstelling  300 jaar Haven in Wageningen is dit diorama in 1:87 gemaakt.

Watertoren / Belvedere (2019)

Deze watertoren / Belvedère is gebouwd in 1897 en verwoest in 1944. In 1947 werd er een nieuwe watertoren geplaatst en wordt tot 2020 gebruikt. Inmiddels is zij verkocht en krijgt een nieuwe bestemming. De schaal is 1:100.

Villa 'de Dorschkamp' (2016-2020)

Ook deze villa heeft een lange geschiedenis, Baron van Papst woonde daar 4 maanden per jaar en de rest van het jaar waren zij in Zwitserland. Tijdens WO2 zijn daar Duitse soldaten gehuisvest in 1947 werd het verkocht aan de Staat en werd het een proefstation voor de Bosbouw. De constructie werd dusdanig belast dat er een nieuwbouw moest komen en deze villa gesloopt werd. Dit een langlopend project geworden en de vorige versie was niet naar m'n zin en is in de vuilnisbak belandt. De schaal is 1:100.

Transformator huisje PGEM (2019)

Dit type transformatorhuisje is gebouwd in 1927 door de PGEM *). Het is gebouwd in 1:50 en ook het technische interieur is aanwezig in dit pandje. De gele en zwarte kleuren verwijzen naar het wapen van Gelderland.

*) Provinciale Gelderse Elektriciteit Maatschappij.

Theekoepel in Wageningen (2019)

Dit bouwwerkje staat al een paar eeuwen op de oude stadswallen van Wageningen. In 1989 is het gerestaureerd en nu 30 jaar later is het weer net zo vervallen als 30 jaar geleden. Dit gaat ook mij aan m'n hart dus is er een klein koepeltje gemaakt (1:100) en staat nu bij onze burgervader op zijn bureau. Mijn verwachting is dat dit leuke object hem helpt herinneren om dit klein monumentale pandje snel gerestaureerd en onderhouden moet worden.

Eurospoor 2011

De inzending op Eurospoor 2011 was gezamenlijk gemaakt door Patrick en ik. Na afloop heeft iedere zijn inbreng meegenomen en mijn restanten zijn op dit schijfje terug gekomen. (foto Len de Vries)

Villa VADA in Wageningen

Deze villa is gebouwd op de restanten van het Wagenings kasteeltje. En een aantal muren en fundaties dateren uit 1670. Vorige eeuw was het een woonhuis, een politiebureau, studentenhuis en nu het museum 'de Casteelse Poort'. Dit model, in de schaal 1:100, zal de situatie rond 1945 weergeven, dus als een villa van een vermogende kolenboer uit deze stad.

Reageer

comments powered by Disqus

Vergelijkbaar