Een ON-Nederlandse watertoren

Voor de uitbreiding van de ERMS was er behoefte aan een watervoorziening voor het breedspoor gedeelte.

Voorbeeld

Deze vreemde watertoren doet erg on-Nederlands aan. Hij zou ergens in Amerika geen slecht figuur slaan. Toch stond dit model in Assen aan de Oosterparallelweg naast het emplacement. Hij is in de vijftiger jaren gesloopt.

In mijn zoektocht op het internet kwam ik hem op diverse Nederlandse stations tegen. 

Het begin van de bouw.

Een vel styreen van 0,5 mm opgezocht en nog wat profieltjes uit de rommeldoos vormen de start van dit leuke project.

De afmetingen zijn niet bekend, maar foto met een tenderlocomotief ernaast geven toch al een aardig inzicht over de maten. Voorzien van twee ronde waterreservoirs is de vorm al goed in te schatten.
De maten van de bovenbouw zijn de eerste keer verkeerd ingeschat. Dus opnieuw beginnen. Nu zijn de afmetingen wel in verhouding en kunnen we verder. 


Het onderstel.

Het onderstel is opgebouwd met wat profielen die ik nog had liggen, en wat zelf gesneden strips. Voor de stevigheid op een plaatje vast gelijmd, dat later in de ondergrond verdwijnt.

Bijna klaar.

Al in een vergevorderd stadium. Duidelijk zijn de profielen en de strips te zien. Verder zien we in het midden een koker waarin de leidingen waren ondergebracht. Deze is gemaakt van een pvc kokertje overgehouden uit een oude telmachine. 

Hij is af.

De kleur moest ik gokken. Daar heb ik geen info over gevonden. Daarvoor ben ik uitgegaan van kleuren die in die tijd gebruikelijk waren bij de spoorwegen.

Op mijn museumbaan zal dit model een heel bijzondere verschijning worden. Hij zal zeker een mooie doelmatige plek krijgen.

Reageer

comments powered by Disqus

Vergelijkbaar